Takt og tone i tiden

“Takt og tone i tiden” udkom første gang i 2004 på det daværende Aschehoug forlag. (Aschehoug blev senere fusioneret med Lindhardt & Ringhof og kørte videre med navnet Lindhardt & Ringhof — i Aschehougs bygning.) “Takt og tone i tiden” var tænkt og skrevet som en guide til “at komme nogenlunde helskindet gennem det moderne livs genvordigheder”. Det gælder for så vidt stadig. Bogen er ikke længere i handel i papirudgave, men den kan naturligvis lånes på biblioteket i sin fysiske form.

Man kan læse lidt om tankerne bag bogen i dette interview i BT.

I “Takt og tone i tiden” er der blandt andet et kapitel (eller i hvert fald et afsnit) om at have gæster i sommerhuset. Og dette syntes Berlingske Tidende var af så almen interesse, at der blev bragt en artikel om emnet, hvor både bogen og forfatterinden er citeret.

Middagsselskaber er jo en vigtig del af de flestes sociale liv, og jeg er i den forbindelse blevet bedt af Alt for Damerne om at komme med nogle gode råd til at holde et vellykket middagsselskab. Det gode middagsselskab har også været behandlet i BT og i DR. En væsentlig del af et vellykket middagsselskab er bordplanen. Om denne kan man læse ikke bare i “Takt og tone i tiden”, men også her på TV2. Men hvad stiller man op med kræsne gæster — eller hvis man nu selv er ret kræsen? Det kan man læse om i denne artikel i Samvirke.

Folks adfærd i det offentlige rum er ligeledes et emne i bogen, ligesom det også indimellem er et emne i medierne som fx her i Nordjyske og her i Fyens.dk.

Ofte er det nødvendigt at komme med en lille nødløgn eller i hvert fald ikke buse ud med den fulde sandhed, hvis man skal være høflig. Så hvornår er en løgn på sin plads? Det har Kristeligt Dagblad set nærmere på.

Endnu et emne, der kan være mere følsomt, end man måske lige skulle tro, er gaver. Hvad skal man give hvem, og hvad nu, hvis man får noget, man ikke kan lide? Det har jeg udtalt mig til Eurowoman om.

Men i det hele taget kan man som etikette-forfatter blive spurgt om mange emner, som man skal forholde sig til, og som selvfølgelig har betydning for det daglige liv som fx det at skulle vende tilbage til hverdagen efter en lang sommerferie. Berlingske Tidende bad mig komme med gode råd til, hvordan man håndterer den situation, og det kan man læse om her.

Også bryllupper er et emne, der interesserer — og indimellem irriterer. Det har jeg udtalt mig til TV2 om her.

“Takt og tone i tiden” er udkommet som e-bog på forlaget DreamLitt og kan købes som e-bog her. Den kan også lånes som e-bog på e-Reolen her. Det er en af de første bøger, jeg fik udgivet som e-bog, og det bærer opsætningen desværre lidt præg af.

Forsiden på e-bogen ser sådan ud:

De to tidligere udgaver af bogen så sådan ud: