Almindelige forlag versus forlaget Mellemgaard

15 aug

På nogle af de forfatterfora, som man kan finde på Facebook, dukker der ind i mellem et spørgsmål op fra en håbefuld, debuterende forfatter, som har fået et tilbud om udgivelse fra forlaget Mellemgaard og som nu vil høre, hvad andre forfattere/forfatterspirer måtte mene om dette forlag.

Og det giver typisk anledning til hed diskussion. Der vil være mange advarsler og mange kritiske røster fremme, men typisk er der også nogle enkelte, der giver udtryk for tilfredshed med deres samarbejde med Mellemgaard. Jeg skal ikke kunne sige, hvad det er, disse personer er specielt tilfredse med. Måske er det bare, at deres bog er blevet udgivet.

Men hvad muligvis ikke alle forstår er, at Mellemgaard ikke er et almindeligt forlag. På almindelige forlag er det forlaget, der betaler forfatteren for at få lov til at udgive bogen. Det er ikke forfatteren, der betaler forlaget. Et forlag er en forretning, og man kan, hvis man vil, betragte forfatteren som en leverandør til forlaget. Hvis der ikke blev skrevet tekster, ville der ikke udkomme bøger, og det er for dette indhold, som forfatterne skaber, at forlaget skal betale forfatteren.

Den mest almindelige måde at betale forfatteren på er i form af en omsætningsafhængig ydelse, dvs. en såkaldt royalty, som giver forfatteren en andel af bogens omsætning. Ofte – men bestemt ikke altid – får forfatteren et forskud, når kontrakten er underskrevet. Forskuddet kan være på 15.000 kr., 40.000 kr., 120.000 kr. eller endda en million eller mere, og det kan selvfølgelig også være mindre. Personligt har jeg fx en gang fået et forskud på 9.000 kr. og andre gange slet ikke noget.

Størrelsen af forskuddet hænger sammen med forfatterens forhandlingsposition, herunder den forventede indtjening på bogen. Forskuddet beregnes nemlig ud fra, hvad forlaget forventer, at forfatteren kommer til at tjene på salget af bogen. Den typiske royaltysats i dag ligger på 25 procent af nettoprisen, dvs. bogens vejledende pris minus moms minus forhandlerrabat. Jo flere eksemplarer, bogen sælger, jo mere får forfatteren (og jo mere tjener forlaget, for de får jo resten af pengene). Tidligere var den typiske royaltysats 15 procent, men disse 15 procent blev beregnet på en anden måde, nemlig af boghandlerprisen minus moms. Hvis en bog koster 300 kr. i boghandelen, vil 15 procent af boghandlerprisen minus moms give 36 kr. Men i dag bruger forlagene typisk nettoprisen, dvs. at med en boghandlerrabat på 40 procent skal man op på 25 procent for at nå de 36 kr.: 300 kr. minus 40 procent = 180 kr. minus moms = 144 kr. * 0,25 = 36 kr.  Det er altså vigtigt at tjekke, hvilket grundbeløb ens royalty beregnes af.

Derudover vil mange forfattere have en såkaldt trappe i deres kontrakt, som angiver, at hvis bogen sælger over eksempelvis 2500 eksemplarer, så stiger royaltysatsen.

Sådan foregår det – med variationer – på almindelige forlag.

Men på Mellemgaard er det meningen, at forfatteren skal betale forlaget for ydelser, der normalt indgår som en helt almindelig del af en forlagskontrakt. Det er så meningen, at den udgift skal kunne tjenes ind, når bogen sælger, for Mellemgaard tilbyder skam også deres forfattere en royalty. Dog ikke lige så høj som den, de almindelige forlag tilbyder.

Hvorfor så overhovedet udgive på Mellemgaard, når man som forfatter får en meget bedre ”deal” ved at udgive på et almindeligt forlag? Ja, det er egentlig lidt af en gåde.

Måske skal man se det i sammenhæng med, hvad man egentlig ønsker at få ud af sit forfatterskab. Ønsker man at se sin tekst på tryk og sit navn på forsiden, men er derudover lidt ligeglad med penge og anmeldelser og læsere og bøger på biblioteket? Så kan Mellemgaard tilbyde det. Og de kan tilbyde det hurtigt. For en af de (sikkert mange) ting, der ofte kommer bag på en debuterende forfatter, er den langsommelighed, hvormed alting sker på et almindeligt forlag. Hvis man ikke har en kontakt inde på det pågældende forlag, så sender man det ind til den almindelige emailadresse, og så ender ens manuskript i bunken med ”indkomne manuskripter”. Det kan tage lang tid, før der er en redaktør, der får kæmpet sig frem til ens manuskript. Og selv hvis reaktionen er positiv, kan der igen gå overraskende lang tid, før ens manuskript bliver til en fysisk bog. Og så har jeg slet ikke nævnt, at de fleste ”indkomne manuskripter” faktisk får et afslag. Det kan skyldes kvaliteten af teksten, det kan skyldes genren, det kan skyldes så mange ting, men uanset årsagen er det ikke sjovt. Det kan kort sagt være ret frustrerende for en forfatter at forsøge at komme gennem nåleøjet på et almindeligt forlag. Frustrationen findes nok især blandt debuterende forfattere, men den findes absolut også hos allerede udgivne forfattere.

Det er denne frustration, som Mellemgaard lever af. Mellemgaard lever ikke af at sælge bøger, men derimod af at få forfattere til at betale for at få udgivet deres bog. Hvis det at få trykt sin bog er ens eneste mål som forfatter, så kan en selvbetalerudgivelse godt være svaret. Men der findes faktisk alternativer til Mellemgaard. Jeg vil anbefale, at man vælger et af dem frem for Mellemgaard.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.