Gode tips til den skønlitterære forfatter

12 aug

Der findes rigtigt mange (engelskssprogede) hjemmesider på internettet om at skrive bøger — specielt romaner.(Faktisk er det meget sjældent, man støder på en hjemmeside om at skrive faglitteratur.) En af de hjemmesider, der er værd at aflægge et besøg er Writer’s Digest. På deres side kan man bl.a. læse om fiktionskrivningens 10 bud.

Det kan være en udmærket lille start-overspringshandling til at komme i gang med skriveriet!

3 Replies to “Gode tips til den skønlitterære forfatter

  1. Hej Sanne

    tusinde tak for din udførlige hjælp til alle os der gerne vil springe ud som forfatter. Meget informativt! har ikke kunne finde nogle andre steder, hvor alle disse informationer var samlet så overskueligt 🙂 Tak igen 🙂
    Mvh / Tine

  2. Hej Sanne
    Jeg har valgt at sende et kort manuskript ind til Gyldendal med stor entusiasme som dog dalede en del af at læse den evige opskrift på mange NEJér før et Ja. sagen er den at min fortælling er en poetisk filosofisk fortælling der krydser mellem fantasy og reality. allerede det at skrive dette kan lyde kvalmende men denne fortælling har noget specielt….både aht. handling og sprogbrug. For det fleste forlag handler det om penge men jeg vil læses og har ventet mange år før jeg turde sende den og det komiske er at jeg sender den til Gyldendal som jeg kan være sikker på at få et nej fra. jeg har i seks år ikke kunnet skrive før jeg fik denne fortælling ud i verden.

    Jeg vil bede dig om nogle råd og nogle opmuntrende ord.
    tak

  3. Kære Catherine,
    Det er altså ikke sådan, at det er en naturlov, at man skal have mange nej’er, før man får et ja. Hvis manuskriptet er godt, og det passer ind i kataloget, og forlaget i det hele taget tror på det, kan man da sagtens få et ja i første omgang. Det sker ikke ret ofte, men det sker, og jeg kan ikke bedømme, om du er en af dem, det sker for.
    Det vigtigste er, at du har sendt det til det rigtige forlag — dvs. det forlag, der udgiver den slags bøger, som du har skrevet. Umiddelbart ville jeg ikke tro, at blandingen af fantasy og realisme (eller er det magisk realisme?) lige var Gyldendal, men det kunne være et af deres datterforlag. (Se Rosinante & Co.) Og igen — det kommer fuldstændigt an på det konkrete manuskript.

    Du kan ikke bebrejde forlagene, at de stiller kommercielle krav til de bøger, de udgiver. Hvis de ikke tjener penge, kan de ikke udgive bøger. Og det er bestemt ikke alle udgivelser, der bliver tjent penge på. Desværre heller ikke af forfatteren. I øvrigt skal du tænke på, at det at blive læst og det at sælge bøger meget ofte er to sider af samme sag. Hvis bogen ikke sælger, bliver den heller ikke læst.

    Mit konkrete råd til dig vil være, at du undersøger de forskellige forlags udgivelsesprofiler og ser, om der er et andet forlag, hvor dit manuskript passer ind, og så sender det til dem. Jeg ved ikke, hvor længe du har ventet på svar fra Gyldendal, og om det måske kan betale sig at vente og se. Hvis de siger ja, er det jo super, og hvis de siger nej, kan det være, der i afslaget er nogle kommentarer, du kan bruge, inden du sender det videre.
    Held og lykke.

    Mvh Sanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.