Brevkasse: Passende opførsel til firmajulefrokosten

12 dec

 

Kære Sanne Udsen,

Jeg er interesseret i en guide til firmajulefrokosten. En slags do’s and dont’s, om man vil. Hvor fuld må man blive? Er det okay at flirte med kollegaen? Er det okay at brokke sig til chefen? Osv. Jeg ville derfor høre, om du ville være behjælpelig med nogle gode råd.

Kære læser,

Når dette læses, er en del af årets julefrokoster allerede overstået, men lad mig alligevel komme med nogle gode råd til din guide: For det første vil svarene på dine spørgsmål afhænge af, hvem – eller rettere hvad – man er på arbejdspladsen: Jo højere i hierarkiet, jo bedre er man nødt til at opføre sig, og jo lavere i hierarkiet, jo mere kan man tillade sig. Men ligegyldigt hvem man er, er svaret ”nej” på spørgsmålet, om det er okay at brokke sig til chefen. Jeg ved, at mange chefer og ledere rundt omkring på danske arbejdspladser holder sig væk fra julefrokosten. Og jeg ved, at deres medarbejdere synes, det er dårlig stil, og det synes jeg også. Men man kan måske godt forstå fristelsen til at blive væk, når så mange chefer hvert år må lægge øre til fuldemandsbrok fra medarbejdere, hvis tungebånd er blevet løsnet af alkohol, og som måske kortvarigt synes, de er meget kloge, men som får sagt noget, som både leder og medarbejder efterfølgende ville ønske, ikke var blevet sagt. Og det er ikke altid muligt at ignorere det. Så, nej, man skal ikke brokke sig til chefen til en julefrokost. Man kan brokke sig på andre tidspunkter og kun i ædru tilstand.

Med hensyn til flirt med kolleger må man sige, at mangen et ægteskab er startet ved en julefrokost. Omvendt er mangen et ægteskab også blevet brudt på grund af en julefrokost, så igen må det komme an på, hvem man er: Er begge parter single, og er der ikke tale om et overordnet/underordnet forhold (hvilket er et absolut no-no), så kan det for så vidt være helt i orden. Men man er nødt til at tænke på, hvordan man vil have det med at møde op på arbejde efter julefrokosten.

Hvor fuld man må blive, kan bedst besvares med, at man må blive så tilpas fuld, at man ikke går omkuld, kaster op, lægger an på nogen, man ikke burde lægge an på, siger noget, man ikke burde have sagt, eller på anden måde bliver pinlig. For nogle mennesker er det ensbetydende med ikke at blive ret fuld.

2 Replies to “Brevkasse: Passende opførsel til firmajulefrokosten

 1. Kære Sanne Udsen,
  Jeg har været “chefen” det meste af mit erhvervsaktive liv, og er altid gået til julefrokosten, netop fordi jeg syntes, at medarbejderne har lov til at komme med deres kommentarer, også ved denne lejlighed, og jeg har stort set aldrig oplevet ubehageligheder, men måske af og til nogen, der havde svært ved at stoppe gentagelsen af det “gode” råd i en uendelighed.
  Jeg syns alle chefer burde føle sig forpligtiget til at komme til julefrokost og andre firmaarrangementer, også fordi der altid vil være medarbejdere, der ikke føler sig tryg ved at komme med problemer til chefen til daglig, og mange af disse får forøget mod blot ved at have siddet til bords med chefen.
  Jeg tror, at det er Colin Powell, der er citeret for at have sagt: “Den dag soldaterne holder op med at komme med deres problemer til dig, er det enten fordi de har opgivet at tro, at du kan løse dem, eller fordi de oplever, du er ligeglad. I begge tilfælde har du fejlet som leder”.
  Med venlig hilsen
  Michael

  • Kære læser,
   Først vil jeg gerne rose din tilgang til at deltage i julefrokosten som leder. Den forekommer mig at være helt, som den skal, og det er godt at høre, at du er villig til at lytte til Jytte fra marketing og Bjørn fra bogholderiet, når de vil give dig “gode” råd. Men i mit svar til den oprindelige brevskriver har jeg taget udgangspunkt i, hvordan Jytte og Bjørn sandsynligvis vil have det, når de vågner morgenen efter julefrokosten, og her taler sandsynligheden for, at de ville have foretrukket at holde deres gode råd for sig selv. Men skal man alene give råd til ledere og deres deltagelse i julefrokoster kan man summere dem således op: 1) deltag i julefrokosten. 2) hold dig ædru. 3) forlad festen tidligt, så de andre kan more sig. Hertil kunne man tilføje 4) lyt tålmodigt til medarbejdere, der vil give dig gode råd. Jeg vil ikke fornærme nogen ved at påpege det indlysende i, at man selvfølgelig ikke skal lægge an på eller overfuse nogen af medarbejderne. Uanset hvor meget de lægger op til det. Hvor galt det kan gå for en leder, som ikke følger ovenstående anvisninger, kan man læse om i denne artikel i Jyske Vestkysten, som beskriver, hvordan en upassende opførsel til julefrokosten blev udslagsgivende i fyringen af den nu tidligere chef for Esbjerg Lufthavn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.