Ejendomsmæglere – en udskældt, men misforstået profession?

2 mar

Der findes vel næppe en profession, som må finde sig i så mange nedsættende bemærkninger og direkte forhånelser som ejendomsmæglerne. De rangerer med usvigelig sikkerhed lavt på alle indeks over troværdighed. Fordommene — eller er det ikke længere fordomme, hvis der er statistisk belæg for det? — gælder ikke blot troværdighed, men også fremtoning, udseende og ikke mindst valg af køretøj og fodtøj. Da jeg fortalte, at vi havde haft en ejendomsmægler ude for at se på huset, sagde mine venner og bekendte straks: “Nå, så kom der vel en ung mand med spidse sko?” Og ja, det er tydeligt, at ejendomsmæglere har en forkærlighed for spidse sko. Selv her i denne periode med meget sne.

Men uanset fodtøj, så må jeg indrømme, at jeg selv har haft en opfattelse af, at ejendomsmægler — det var noget, man altid kunne blive, hvis alt andet fejlede. I hvert fald hvis man i forvejen havde en uddannelse som cand.polit, cand.jur., cand.merc. el.lign. Men jeg må sige, at jeg er kommet på andre tanker. Jeg tror stadig på, at det rent fagligt vil være muligt relativt hurtigt at bestå ejendomsmæglereksamen, hvis man allerede har en af de ovennævnte uddannelser. Imidlertid skal man tydeligvis ikke bare have de faglige kvalifikationer, men også de rette personlige kvalifikationer for at blive en succesfuld ejendomsmægler. Først og fremmest skal man være optimistisk. Ikke bare lidt optimistisk, men meget optimistisk. Og det skal ikke bare være noget, man påtager sig over for kunderne, når man forklarer dem, at lige om lidt vender markedet, eller at denne dejlige faldefærdige ejendom da hurtigt kan blive en drømmebolig med lidt fantasi og lidt knofedt. Nej, det skal være en dybfølt, indre optimisme, der kan bringe én gennem de hårde tider og sikre energi til at gide gøre endnu en indsats for at bringe et salg hjem, hvor en mere pessimistisk — mere realistisk? — person for længst havde opgivet. Der skal også andre personlige egenskaber til — som fx evnen til at altid at kunne sige noget positivt om hvad som helst — men optimisme må være den største og første forudsætning.

Vi er dermed en hel del, der alene af den grund aldrig vil kunne blive særligt succesfulde ejendomsmæglere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.