Mere om gør-det-selv forlag

10 mar

På det seneste forekommer det mig at der har været mange — i hvert fald for mange — eksempler på velrenommerede, danske forfattere, der har haft vanskeligt ved at få deres seneste værk udgivet på almindelig vis på et almindeligt forlag. Selv bøger, der har fået kunststøtte undervejs i tilblivelsesprocessen. Men udgives skal de jo, så nogle vælger at lade dem komme som e-bøger, andre laver simpelthen deres eget forlag. Hvis denne trend fortsætter, er der ingen tvivl om, at noget af stigmaet ved at udkomme på ‘eget forlag’ vil forsvinde.

For ‘gammeldags’ bøger udgivet på eget forlag er der stadig det uløste problem med distributionen og boghandlernes manglende villighed til at hjemtage en bog, der ikke er udkommet på et ‘anerkendt’ forlag. (Ja, der er såmænd også en udbredt modvilje til at hjemtage bøger af mindre kendte forfattere, uanset hvor anerkendt deres forlag er.)

Men for e-bøgerne tegner der sig måske en anden fremtidsmulighed. Information har bragt en artikel om en amerikansk forfatter for hvem det faktisk er lykkedes at tjene penge på at sælge sin e-bog. Information har historien fra Huffington Post, så hvis man hellere vil se (og høre) historien i originalversion, kan man gøre det her. Jeg er ikke sikker på, at denne succeshistorie umiddelbart vil lade sig overføre til danske forhold. Fx er der den manglende udbredelse af e-bogslæsere og det meget mindre potentielle publikum. Men derfor er det da en solstrålehistorie alligevel.

4 Replies to “Mere om gør-det-selv forlag

  1. Pingback: Sanne Udsen » Blog Archive » Mere om gør-det-selv forlag | Gør det selv værkstedet

  2. Jeg tror sådan set også på e-bøgerne. Men de skal jo ikke nødvendigvis udkomme på et “eget forlag”. De kan ligeså godt udgives på et almindeligt forlag. Min bog “Psykopater i jakkesæt” er fx kommet som e-bog på det forlag, som også har udgivet papirudgaverne.

  3. 10 mar 11 Mere om gør-det-selv forlag
    På det seneste forekommer det mig at der har været mange — i hvert fald for mange — eksempler på velrenommerede, danske forfattere, der har haft vanskeligt ved at få deres seneste værk udgivet på almindelig vis på et almindeligt forlag.

    Når jeg læser ovenstående så tænker jeg meget på at der er meget stilen op af i denne branche – når man vælger et forlag der arbejder med fornemmelser og følgen til dørs principper er der rigelig plads til at blive mødt som forfatter i forlagene – men forfatterne skal også huske at de ikke er forlæggere når de henvender sig men udøvere af værket. Når man brænder for noget man har skrevet skal man vælge det forlag der brænder for at udgive – det er vigtigt at respondere på manus. og det er vigtigt at gøe det hurtigt.
    ´

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.