De afskårne birketræer i maj

18 maj

Da vi i maj for et år siden kørte Køln rundt for at se på lejligheder sammen med en ‘housing agent’ (og i øvrigt fandt den lejlighed, som vi bor i nu), bemærkede jeg, at der de mest besynderlige steder rundt omkring i byen stod birketræer med falmet pynt på. Fordi der var tale om ret store birketræer, troede jeg først, at det var rigtige træer, men efterhånden opdagede jeg, at der var tale om afskårne træer. Ganske store afskårne træer, som var bundet til vejskilte, nedløbsrør, altaner, cykelstativer og mange andre originale placeringer. Men hvorfor? Til sidst spurgte jeg vores ‘housing agent’, en tysk kvinde ved navn Ulrike, om, hvad det med de her afskårne birketræer handlede om. Det virkede som en ret sløset omgang med pænt store birketræer. Åh, forklarede hun, det er sådan noget, kølnere gør omkring 1.maj for at markere, at det er maj og sådan. Til hendes forsvar skal vi nok lige have med, at hun er tilflytter til Køln. Ikke desto mindre tog jeg hendes forklaring for gode varer — selv om den viste sig at være forkert — og derfor blev jeg ikke det mindste overrasket, da jeg ultimo april i år så tjenerne pynte op med birketræer foran restauranterne og ølstuerne ved Alter Markt. Ja, vi snakker altså ikke om et par birkegrene her, men ganske pænt store unge træer!

Men den rigtige forklaring på disse afskårne birketræer fik jeg faktisk af en dansker: Traditionen er, at den 30. april sætter unge mænd det pyntede birketræ op foran deres udkårnes hus. Det er selvfølgelig lidt af en øvelse, hvis hun bor på tredje sal, men det forklarer, at mange af disse træer hænger på altaner rundt om i byen. Og står de nede på gaden, fx bundet op ad et nedløbsrør eller et vejskilt, er der muligvis et paphjerte med den udkårnes navn på, så man ikke er i tvivl om, hvem birketræet er beregnet på.

Jeg synes nu stadig, det er lige lovligt voldsomt brug af birketræer til et formål, som velsagtens også kunne være klaret med roser, men tradition er tradition. Og nu ved jeg, hvad traditionen går ud på.

One Reply to “De afskårne birketræer i maj”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.