Tyskernes afslappede forhold til nøgenhed

20 sep

Jeg blev første gang gjort opmærksom på, at tyskere har et ret afslappet forhold til nøgenhed, da jeg læste en artikel om en amerikaners kulturchok ved at besøge en tysk badeanstalt. Men, tænkte jeg, nu er amerikanere jo omvendt kendt for at have et alt andet end afslappet forhold til nøgenhed, så det skulle man nok ikke lægge for meget i.

Men for et par år siden prøvede jeg så for første gang den såkaldte Seilbahn over Rhinen. Man sidder i små gondoler og ser ud over Rhinen og domkirken, og turen “kører” mellem Zoo på den ene side og Rheinpark og Claudius Therme på den anden side. Men da jeg prøvede den første gang, anede jeg ikke, at lige før gondolen stopper, svæver man hen over det udendørs saunaområde i Claudius Therme, hvor det myldrede med nøgne mennesker — de lå og slangede sig på lænestole, de svømmede i svømmebassinet, og de gik i det hele taget rundt ganske nøgne som var det det naturligste i verden. Hvad det selvfølgelig også på sin vis var — måske lige bortset fra, at det var i november. Og der var ikke tale om kønsadskilte områder.

Senere besøgte jeg selv Claudius Therme — efter først at have sikret mig, at i selve de termiske bade er der krav om at have badetøj på — og blev beroliget med, at der også var et indendørs, kønsopdelt saunaområde.

Men så forleden prøvede mine badeveninder og jeg noget nyt — nemlig Mauritius Therme, som ligger relativt centralt i Køln. Her var kønsopdelte omklædningsafdelinger — men egentlig er ordet “omklædning” lidt misvisende, for da mine badeveninder og jeg kom ind i badeafdelingen, viste det sig, at vi var de eneste i badedragt. Alle andre var ganske nøgne. Og så ud, som om det var den naturligste ting i verden (hvad det som ovenfor påpeget i princippet også er) — men det er trods alt ikke så “naturligt” endda at gå nøgen rundt i en storby, så ved indgangen til restauranten stod der et advarende skilt om, at man burde iklæde sig badekåbe, før man gik derind, idet der også kom gæster udefra.

Så ja, jeg må indrømme, at tyskerne har et påfaldende afslappet forhold til nøgenhed. Ikke kun set med amerikanske øjne, men også med skandinaviske. For, som min svenske “badeveninde” påpegede, så plejer vi andre da at have kønsopdelte saunaer. Og, nå, ja, så plejer vi også at have badetøj på i svømmehallen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.