Brevkasse: Ønsker kontanter i bryllupsgave

21 nov

Kære Sanne Udsen
For nu at være helt ærlig har vi ikke penge til et bryllup. Vi har købt hus for 1 år siden, og jeg går hjemme på barsel med barn nr. 3. Så det skal være et lille billigt bryllup med et max. budget på 25.000 kr. Vi har tænkt os at invitere 35 af vores nærmeste familie og venner, som jo alle ved, at vi lever lidt stramt for tiden. Så her kommer mit spørgsmål: Hvordan ville du reagere, hvis du modtog en indbydelse til bryllup, og der stod skrevet på en pæn måde, at brudeparret ønsker sig ikke gaver, men penge til at betale festen for??? Det er vel en ærlig sag, at man ikke lige har vundet i lotto, eller hvad??? Ville du efterleve ønsket?

Jeg havde tænkt lidt på at formulere noget i stil med: “Da kærligheden er stor, og økonomien lille, ønsker vi os penge til at holde festen for.” Ved godt, at det virker meget upersonligt, men vi har ikke behov for et nyt kaffestel, gryder eller hvad det nu ellers måtte være, man kan ønske sig. Ellers bliver vi jo nødt til at gå på rådhuset uden gæster, og det ville jo være trist ikke at kunne dele dagen med dem, man holder allermest af.

Kære læser,
Hvordan ville jeg reagere på en sådan invitation? Jeg ville være forhindret i at komme. Jeg er ikke engang sikker på, at jeg ville tilføje et ”desværre”. Der er ingen pæn måde at skrive, at man ønsker sig penge, for det er ikke pænt at ønske sig penge. Hvis du ikke har råd til at holde bryllup, så lad være med at holde det. Hold det, du har råd det. Hvad er der galt med at gå på rådhuset? Et ægteskab er jo først og fremmest en civilretslig institution, og med hus og tre børn er der bestemt god grund til at gifte sig. Men lad være med at være pinlig og gå tiggergang hos dine venner, så du kan holde en fest for at fejre dig selv og din mand.

Når det er sagt, så kan du og din tilkommende overveje, om I kan bede jeres familie om hjælp. Der er forskel på familie og venner i denne situation. Der er trods alt tradition for, at brudens forældre betaler gildet, og at brudgommens forældre hjælper til. Det er klart, at i takt med brudeparrenes stigende alder er det en tradition, der står for fald, men ikke desto mindre kan I uden problemer sige til jeres nærmeste familie, især jeres forældre, at i stedet for en gave vil I gerne have et økonomisk bidrag til festen. Når de så har overvejet, hvor meget de vil give jer, hvis de da vil give jer noget, så lav jeres budget for festen derudfra. Men hold jeres venner udenfor jeres økonomiske overvejelser. Hvis I virkelig har alt, så skriv på invitationen, at I ikke ønsker jer gaver. Et bryllup er en fejring af brudeparret. Det er ikke en fundraiser.

4 Replies to “Brevkasse: Ønsker kontanter i bryllupsgave

 1. For et halvt år siden deltog jeg i et bryllup, hvor brudeparret på opfordring (og nogle rykkere) sendte en ønskeseddel med 10 gaveønsker. 2 af ønskerne var meget store og var derfor anført som: Penge til et romantisk week-end ophold på xx hotel og penge til en ny sofagruppe.

  Jeg havde ingen problem med at de ønskede penge på denne måde.

  Så en mulighed er naturligvis at “skjule” pengeønsket mellem andre ønsker. Men jeg ville nok også blive lidt stødt over at få pengeønsket præsenteret direkte i invitationen.

 2. Jeg er sikker på, at læserne kan komme med eksempler på, at det i andre kulturer er så normalt at give penge, at dette ikke skrives i invitationen:

  I min barndoms Sønderjylland var det en tradition, at man på bryllupsinvitationen skrev kuvertprisen. Og gaven fra deltagerne var altid kontanter, der modsvarede brudeparrets udgifter til festen. Men det var også i 1960-erne – det er altså længe siden.

  Jeg har også deltaget i bryllupper i Polen og Rumænien, hvor gaverne til brudeparret altid var pengesedler.

  Men dette er meget forskelligt fra normalen i dagens Danmark.

 3. Kære Henry

  Du har fuldkommen ret i, at der såvel i Danmark som i de fleste andre lande i nogle grupper har eksisteret/eksisterer en kutyme om at give kontanter i bl.a. bryllupsgave. Men der er forskel på kutyme i mere eller mindre lokalt afgrænsede grupper og så det, der regnes for God Tone eller Korrekt Etikette. Sidstnævnte defineres almindeligvis blandt højborgerskabet i landets hovedstad, og nogle gange kan den korrekte etikette se meget anderledes ud end virkeligheden ude omkring.

  Eftersom hele eksistensberettigelsen for Etikette (eller Takt og tone) handler om forventningsafstemning, kan man argumentere for, at en kutyme kan være lige så god som den Korrekte Etikette, og det kan der bestemt være noget om – så længe alle involverede parter kender og er enige om den pågældende kutyme. Men det er netop problemet for brevskriveren – havde det været kutyme i hendes omgangskreds at give kontanter i bryllupsgave, havde hun jo ikke behøvet at gøre sig overvejelser om, hvad hun skulle skrive i invitationen. Hendes problem er endvidere, at hun gerne vil skrive på “en pæn måde”, at de ønsker sig kontanter – og det kan bare ikke lade sig gøre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.