Brevkasse: Hvem skal med til bryllup?

22 maj

Kære Sanne Udsen,
Min mand og jeg er blevet inviteret til min mands nieces bryllup. Min mand har en søster mere, som også er inviteret med. Problemet er, at brudens voksne kusiner (i alt 3 stk.) ikke er inviteret med (vi ved ikke, hvor mange fætre/kusiner gommen har, og om de er inviteret). Brudens mor forklarer det med, at brudekjolen koster 8.000 kr., så der var ikke råd. Vi synes jo nok, at kjolen kunne være billigere, så alle i familien kunne komme med. Nu er vi, der er blevet inviteret, blevet sure og tænker på at melde afbud, men det vil jo uden tvivl lave rav i familien. Hvad synes du om kun at invitere noget af familien?

Kære læser,
Enhver fest afholdes under en budgetrestriktion. Det gør mine desværre også. Ja, selv Donald Trumps seneste brud havde en form for budgetrestriktion, som godt nok var knap så restriktiv som de flestes. Med andre ord skal der ved enhver fest skæres til på gæstelisten, og der skal foretages afvejninger mellem den ene og den anden form for omkostning. Disse afvejninger må foretages af værtsparret. I dette tilfælde formentligt brudeparret i samarbejde med deres forældre (hvis de bidrager økonomisk). Nogle af disse afvejninger gør man helt klart klogest i at holde for sig selv. Ingen potentiel gæst har lyst til at blive konfronteret med, at han eller hun er blevet fravalgt til fordel for en dyr brudekjole eller for den sags skyld en blomsteropsætning eller en karettur. Alt andet lige mener jeg, at man bør holde sit bryllup på et niveau, der muliggør, at man kan invitere alle dem, der med rimelighed kan forvente at blive inviteret, frem for at holde et eksklusivt bryllup for en eksklusiv kreds og dermed for evigt gøre de udelukkede sure. Dermed ikke sagt, at man ikke godt kan gifte sig i stilhed uden festivitas, men det er jo ikke det, der er tale om her. Hvem kan så med rimelighed forvente at blive inviteret? Jeg kan ikke afgøre, om det inkluderer brudens voksne kusiner. Der findes ikke en regel, der siger, at man skal invitere hele sin familie med til et bryllup. Det kommer an på ens forhold til de pågældende og på familiens størrelse. I det mindste er alle tre kusiner udelukket på lige fod. Har bruden været inviteret med til disse kusiners bryllupper, er det ganske vist mærkeligt at forbigå dem. Og bruden har da i princippet strøget sig selv fra deres gæsteliste til et evt. kommende bryllup. Men jeg er bange for, at I har forpasset chancen til at melde afbud. En invitation er ganske vist ikke en stævning, og det står enhver frit for at sende afbud ved modtagelsen. Men det skal ske med henvisning til, at man er forhindret i at deltage. At sende afbud med henvisning til, at visse andre ikke også er inviterede, går ikke. Og eftersom I allerede har spurgt til gæstelistens sammensætning, så vil det ikke kunne blive opfattet anderledes, hvis I sender afbud nu. Så I må finde det pæne tøj og det gode humør frem og deltage. Men ingen kan forhindre jer i at tænke jeres.

2 Replies to “Brevkasse: Hvem skal med til bryllup?

 1. jeg og min hustru vil ikke deltage i min nieces bryllup – første begrundelse – vi ser brud og brudgom meget sjældent – 2 min hustro og jeg er familiesammenført og har derfor ikke råd ti at kobe nyt tøj og dermed heller ikke råd til at give bryllupsgave. 3 brudens far (min ældste søn) og brudens bror er dødsfjender og brudens far hader brudens bror så meget at han ønsker at dræbe denne hvis han møder denne (hans svoger) pga. en familie strid der handler om at svogeren har snydt brudens far for 20050.00 kr. i arvestriden efter brudens morfar. – dvs. der let opstår skærmydsler under bryllupet (måske dødelige) som min hustru og jeg ikke ønsker at overvære, – derfor vil vi venligt takke NEJ. – ps. min søn ville ikke deltage i hans svigermors bisætælse da hans svoger ønskede at være en af kistebærene og derfor udeblev fra egravelsen. – men er der grunde nok til at takke nej til brylluppet ? Mvh. Poul og Nok – (Nok er Burrmeser)

  • Kære læser,

   Jeg vil starte med konklusionen: En invitation er ikke en stævning. Man kan altid tillade sig at takke nej til en invitation pga. en tidligere indgået aftale (som kan være en, man opfinder til lejligheden). Jeg vil medgive, at det i nogle tilfælde kan være vanskeligt at retfærdiggøre, at man ikke kan få arrangeret sig, så man alligevel kan deltage — men det er bedst ikke at komme med for mange undskyldninger, idet de næsten altid vil blive opfattet som utilstrækkelige. Så hold det simpelt: Sig tak for invitationen, men desværre er I forhindret i at komme, og send samtidig jeres bedste ønsker for, at brudeparret får en god dag og held og lykke fremover. Send det som et brev, så er det vanskeligere for nogen at komme tilbage og afkræve jer forklaringer. Du spørger, om der er grunde nok til at takke nej. Egentlig er det tilstrækkelig grund, at man ikke har lyst. Men den eneste legitime, officielle forklaring er, at man er forhindret. Så det er det, I skal holde fast i: I kan desværre ikke komme.

   Jeg må indrømme, at jeg fandt det lidt vanskeligt at forstå familieforholdene (er brudens bror ikke søn af brudens far — eller i hvert fald stedsøn? Og hvis brudens far er din ældste søn, er bruden så ikke dit barnebarn?) — men det har egentlig ikke betydning for svaret.

   Med venlig hilsen
   Sanne Udsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.