Brevkasse: Kort til bårebuket

22 maj

Kære Sanne Udsen,
Jeg skriver til dig, da jeg med stor glæde læser din brevkasse. Jeg er nået den alder, hvor jeg går til nogle flere bisættelser/begravelser end før i tiden, og hver gang står jeg i dilemmaet – hvad skal jeg skrive på kortet, som er med buketten?

Nogle gange har jeg haft et nært forhold til afdøde, andre gange er det f.eks. en god kontakt via en forening, eller jeg kender de efterladte.

Jeg har prøvet at finde forslag til teksten, som jeg kunne ændre til noget personligt i bøgerne ”Takt og tone” af Emma Gad og i din ”Takt og tone i tiden”, men jeg har ikke fået løst problemet. Jeg vil høre, om du kan hjælpe mig?

Kære læser,
Det kort, der ledsager en bårebuket i kirken, er først og fremmest en oplysning til de efterladte om, hvem der har medbragt eller fået sendt buketter til begravelsen eller bisættelsen, så de ved, hvem de senere skal takke. Derfor er det ikke så vigtigt, hvad der står på kortet, eftersom budskabet ligger i selve det, at du sender en buket eller medbringer en bårebuket til kirken. Derimod er det vigtigt, at din navn er ganske tydeligt. Skriv endelig dit efternavn med, og hvis du har private visitkort, hvoraf din adresse fremgår, så brug gerne et af dem. Det letter de efterladtes arbejde med efterfølgende at skulle finde adresser frem på folk, som har vist deres deltagelse. Selv om det er lidt klicheagtigt, så er det alligevel passende at skrive ”I dybeste medfølelse” eller ”Min dybeste deltagelse” på kortet. Så er der heller ikke plads til meget mere, når der også skal stå dit navn. Jeg vil ikke anbefale dig at skrive ”Med venlig deltagelse” på kortet. Det lyder meget, meget upersonligt og er, så vidt jeg ved, af samme årsag titlen på en bog af Erling Jepsen.

Hvis du sender en buket hjem til de efterladte før selve begravelsen, så er det en anledning til at skrive noget lidt mere uddybende på det medfølgende kort. Nogle gange er det simple det bedste: ”Kære Albert, Jeg sender blot denne buket for at vise min dybeste deltagelse. Din Susanne” eller ”Kæreste Rikke, Det gjorde mig ondt at høre om din mors død. Ring endelig, hvis jeg på nogen måde kan være behjælpelig.” Kort sagt, det er ikke raketvidenskab, der er brug for her, men at man viser sin omsorg for de efterladte. Det vil de sætte pris på.

6 Replies to “Brevkasse: Kort til bårebuket

 1. Hmm – Det dårligste råd jeg længe har set, der manglede bare en bemærkning om at det er god tone at vedlægge et frimærke til de efterladtes takkekort!

 2. Er en bårebuket ikke en sidste hilsen til personen der er død? og ikke som der lægges op til; en hilsen til de efterladte!

 3. Kære læser,

  Hvis en bårebuket udelukkende var tiltænkt den afdøde person, kunne man spare sig den, eftersom den afdøde er død og derfor ikke i stand til at se blomsterne eller læse teksten på kortet. Bårebuketten er derfor først og fremmest beregnet på at trøste de efterladte. Derfor er det også afdødes efterladte, der takker for blomsterne. De takker på egne vegne og ikke på afdødes vegne. Denne tak behøver ikke være mere original end ”Tak for blomsterne til min mors begravelse”.

  Og ja, man skal takke, for takken er også en tilkendegivelse af, at blomsterne er nået frem (hvis de er blevet sendt), og/eller at de efterladte har bemærket, der er givet en buket.

  Men man skal heller ikke se bort fra, at der kan være en trøst i selve handlingen for den, der giver/sender bårebuketten, på samme måde som det at lægge en buket eller tænde et lys ved en grav eller ved stedet for et dødsfald udover at tjene det formål at mindes den afdøde også tjener til at trøste den, der lægger blomsten eller tænder lyset.

  Gravøl efter en begravelse eller bisættelse afholdes også af hensyn til de efterlevende – ikke kun afdødes familie, men også venner og bekendte får hermed lejlighed til at tale om afdøde og være sammen i sorgen over og savnet af den afdøde.

  Sanne Udsen

 4. skal man sende takkeord til dem der var med til begravelsen eller kan man nøjes med at sende til dem der gav blomster og ikke var der.

  • Kære læser,

   Det vigtigste er at sende takkekort til dem, der sendte blomster uden selv at være til stede, for takkekortet fungerer også som en kvittering for modtagelse i dette tilfælde. Så de takkekort skal sendes først. Men det er også en passende gestus at sende til dem, der selv afleverede blomsterne ved begravelsen. Formuleringen kan være lidt forskellig, fx “Tak for blomsterne til NNs begravelse/bisættelse” i det første tilfælde og “Tak for din deltagelse i NNs begravelse/bisættelse” i det andet. Begge kan tilføjes: “Det satte vi alle stor pris på” el.lign. Personligt bryder jeg mig ikke om formuleringen “Tak for venlig deltagelse”, da det lyder meget upersonligt. Men det er helt op til takkekortskriveren at vælge den formulering, der føles rigtig.

   Jeg vil også gerne understrege, at det ikke haster så meget med takkekortene — det gør ikke noget, at der går noget tid efter begravelsen, før de bliver sendt, hvis det er lettere for de efterladte. Og til dem, der er så venlige og betænksomme at deltage med eller sende blomster, vil jeg påpege, at det kan være en stor hjælp for dem, der skal skrive og sende takkekortene, hvis navn og adresse er let tilgængelig på det kort, der vedlægges blomsterne.

   Med venlig hilsen

   Sanne Udsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.